Πάρος

Η Πάρος, ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου, βρίσκεται στην καρδιά των Κυκλάδων. Απέχει 6 ναυτ. μίλια από τη Νάξο, 23 ναυτ. μίλια από τη Σύρο και 90 ναυτ. μίλια από τον Πειραιά. Έχει έκταση 195 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 12.853 κατοίκους.

Η Πάρος είναι ορεινό νησί, με ψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία (750μ.). Έχει σχήμα ελλειψοειδές με δυο μεγάλους κόλπους, της Παροικιάς και της Νάουσας. Το τοπίο είναι ήρεμο, τυπικά κυκλαδίτικο, με αρκετή βλάστηση και αρκετά πηγαία νερά. Στα 111 χιλιόμετρα των ακτών της σχηματίζονται πανέμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, λουσμένες στον αιγαιοπελαγίτικο ήλιο.

Το κλίμα της Πάρου είναι ήπιο μεσογειακό, χαρακτηριστικά κυκλαδίτικο με τους καλοκαιρινούς βοριάδες (μελτέμια).

Παράγει το περίφημο Παριανό Μάρμαρο, το διασημότερο λευκό μάρμαρο στον κόσμο. Από αυτό έχουν φτιαχτεί τα σπουδαιότερα μνημεία της κλασσικής αρχαιότητας, όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, η Νίκη της Σαμοθράκης και ο Παρθενώνας. Ακόμη η Πάρος είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων και για το κρασί της. Επίσης διαθέτει αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία και ανεπτυγμένο τουρισμό.

Η Ιστορία της Πάρου χάνεται στους αιώνες. Κατοικημένη ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους (5.000 π.χ.), κατά τη 3η χιλιετία γίνεται σημαντικό κέντρο του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Αργότερα καταλαμβάνεται από Αρκάδες με αρχηγό τον Πάρο, από τον οποίο προέρχεται και το σημερινό όνομά της. Στη συνέχεια εποικίζεται από Ίωνες και εξελίσσεται σε αξιόλογη ναυτική δύναμη. Κατά την κλασσική αρχαιότητα ανέδειξε αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως τον περίφημο λυρικό ποιητή Αρχίλοχο, τον ποιητή και σοφιστή Εύηνο, και τους γλύπτες Σκόπα, Αρίστωνα και Αγοράκριτο. Κατά το Μεσαίωνα υπάγεται στο Δουκάτο της Νάξου του Μάρκου Σανούδου και μετά γίνεται ορμητήριο πειρατών. Παίρνει ενεργό μέρος στην επανάσταση του 1821 και μετά το 1830 εντάσσεται στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος. 

Σήμερα η Πάρος προσφέρει στους επισκέπτες της ιδανικές διακοπές. Συνδυάζει ήλιο και θάλασσα, απλότητα, λιτότητα και ηρεμία με πλούσια πολιτιστική κίνηση, άψογη τουριστική εξυπηρέτηση, έντονη νυχτερινή ζωή και κοσμοπολιτισμό. Το λιμάνι της, ένας από τους σημαντικότερους ναυτιλιακούς κόμβους του Αιγαίου, έχει καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά, τις υπόλοιπες Κυκλάδες (Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη κ.ά.), τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Το νησί διαθέτει και αεροδρόμιο με καθημερινές πτήσεις από και προς την Αθήνα.

Η Παροικιά ή «Χώρα», χτισμένη γύρω από ένα μεγάλο και ασφαλή κόλπο στη μέση της δυτικής ακτής της Πάρου, είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Αποτελεί το κεντρικό λιμάνι, το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Πρόκειται για μια σύγχρονη πολιτεία με υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του επισκέπτη. Παράλληλα, πίσω από τον κοσμοπολιτισμό της, κρύβεται μια γοητευτική πόλη με πλούσιο παρελθόν. Στενά σοκάκια με κυκλαδίτικα σπιτάκια πνιγμένα στα λουλούδια, οδηγούν σε αρχαία μνημεία, νεοκλασικά αρχοντικά, μικρά εκκλησάκια. Ξεχωρίζουν τα ερείπια του ενετικού κάστρου, η μεγαλοπρεπής Εκατονταπυλιανή, ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ασκληπιείο, το Πύθιο και το Δήλιο. Επίσης διαθέτει υπέροχες παραλίες με εύκολη πρόσβαση, όπως τα Λιβάδια, ο Κριός, το Μαρτσέλο, και στην ευρύτερη περιοχή ο Παρασπόρος, η Αγία Ειρήνη κ.ά.

English French Greek
W3C Valid xHTML 1.0
 
W3C Valid CSS
   
[ kAnGoo
web hosting ]